Szukaj:
ZSB



ZAWÓD – CUKIERNIK / BRAN呕OWA SZKO艁A I STOPNIA

Nauka zawodu trwa 3 lata

Czym zajmuje si臋 cukiernik?

Absolwent tego kierunku posiada wiedz臋 z technologii produkcji cukierniczej, obs艂ugi niezb臋dnych maszyn i urz膮dze艅, procesów produkcji, ró偶nych metod wypiekania i przygotowywania ciast i deserów, ich ozdabiania i podstaw przedsi臋biorczo艣ci.
Kandydaci do nauki w tym zawodzie nie mog膮 by膰 nosicielami chorób zaka藕nych, powinni posiada膰 du偶膮 wra偶liwo艣膰 estetyczn膮 i smakow膮, dobry w臋ch i wyczucie smaku, zr臋czno艣膰, szybko艣膰 dzia艂ania, wykazywa膰 zainteresowanie sztuk膮 kulinarn膮.
 
W klasie realizowane s膮 zaj臋cia ogólnokszta艂c膮ce (np. matematyka, j臋zyk polski, geografia, historia, informatyka) oraz 
Przedmioty teoretyczne zawodowe: 
·         technika w produkcji cukierniczej,
·         dzia艂alno艣膰 gospodarcza,
·         j臋zyk obcy zawodowy,
·         technologie produkcji cukierniczej.

Kszta艂cenie praktyczne: 
zaj臋cia praktyczne w zak艂adzie pracy. 
Zainteresowanym Szko艂a wskazuje miejsce zaj臋膰 praktycznych.

Dodatkowe informacje:
        
Na kierunku realizowana jest specjalizacja Dekorator.
Dodatkowe UMIEJ臉TNO艢CI, które tylko w ZSBiKZ nab臋dziesz w ramach SPECJALIZACJI: 
- planowanie i tworzenie projektów dekoracyjnych,
- dobieranie odpowiednich przybra艅, 
- przygotowanie surowców do dekorowania (masy, polewy, galaretki, kuwertur itp.), 
- ozdabianie wyrobów cukierniczych z odpowiednio dobranych sk艂adników,
- wykonywanie dekoracje z czekolady, cukru smakowego, masy marcepanowej, innych mas, pasty gumowej, owoców itp.

Uczniowie maj膮 mo偶liwo艣膰 wzi臋cia udzia艂u w praktykach zagranicznych.
 w ramach programu Erasmus+.

Mo偶liwo艣ci zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:
- restauracje, kawiarnie, bary,
- restauracje hotelowe, cafeterie, sanatoria,
- firmy cukiernicze, firmy produkuj膮ce s艂odycze, itp.
 
Kwalifikacje w zawodzie — egzaminy zawodowe
·         Produkcja wyrobów cukierniczych.
 

  LogoLogoLogoLogoLogoLogoLogoLogo